Liikunta tuottaa lapselle elämyksiä HS 23.8.
23.8.2019 8:44 Uutiset / T2010-11

Yhteisöllisyys on yksi seuramme tärkeimpiä arvoja

Liikuntasosiologian professori Hannu Itkonen (HS Mielipide 21.8.) nosti esille lasten varhaisen urheilutestaamiseen liittyviä ongelmia. Hän huomautti, että varhainen lajivalinta vain omia testattuja vahvuuksia kohti, ei välttämättä tue lapsen kokonaiskehittymistä.

Kaikista ei toden totta tarvitse tulla huippu-urheilijoita, vaan liikuntaharrastuksella on monia muitakin arvoja. Harrastamisen arvoja voivat olla iloinen yhdessä tekeminen, yhteisöön kuuluminen, onnistumisien ja epäonnistumisien yhdessä kokeminen ja niistä oppiminen.

Onneksi on urheiluseuroja, joissa lasten liikuntaharrastuksen monet ulottuvuudet on huomioitu. Esimerkiksi jalkapallo – kuten muutkin joukkuelajit – on ennen kaikkea yhteisöllinen harrastus. On joukkue, pelaajien oma yhteisö, on joukkueen lähipiiri eli valmentajien, huoltojoukkojen ja vanhempien yhteisö ja on urheiluseuran yhteisö, jonka väriä kannetaan ylpeydellä ja porukkaan kuuluen.

Joukkuelajeihin olennaisesti kuuluvat ottelut ovat parhaimmillaan juuri sitä leikkimielistä ja iloista yhdessä tekemistä, joissa pääsee turvallisesti harjoittelemaan onnistumisen riemua ja kohdata myös pettymyksiä. Yhteisten tavoitteiden eteen työskentely ja yhteisön jäsenten tasa-arvoinen kannustaminen ovat oppeja, joiden arvoa ei voi edes mitata.

Itkonen toi kirjoituksessaan esille myös lasten ja nuorten motivaatioon vaikuttavia tekijöitä. Harrastukset ovat lapsen vapaa-aikaa ja niiden mielekkyys syntyy lapsesta itsestään. Vaikka perusteet lajivalinnoille eivät aina etenisi kohti huippu-urheilua, liikuntaharrastuksista voi syntyä elämyksiä ja ystävyyksiä, jotka kantavat pitkälle elämään.

Vappu Ylinen, joukkueenjohtaja

Riikka Rantakari, valmentaja

Juuso Kokkonen, hallituksen puheenjohtaja

Pajamäen Pallo-Veikot, Helsinki


https://www.hs.fi/paivanlehti/23082019/art-2000006212788.html   
Lisää uutisia
Pajamäen Pallo-Veikot Ry
«  Heinäkuu   »
Kategoriat