Toukokuun kuukausikirje: esittelyssä valmennusvastaava Otto-Ville Kaukoniemi
31.5.2021 20:36 Uutiset / Pääsivusto

Toukokuun kuukausikirjeessä on valmennusasiaa ja paljastetaan julkinen salaisuus: PPV on palkkaamassa työntekijän!

Olen Otto-Ville Kaukoniemi, Pajamäen Pallo-Veikkojen valmennusvastaava. Tulin mukaan seuran toimintaan samalla tavalla kuin todennäköisesti lähes kaikki muutkin toimihenkilöt: kun tyttäreni eskariryhmän ympärille muodostui kuutisen vuotta sitten PPV:n historian ilmeisesti ensimmäinen tyttöjoukkue lähdin itsekin kentän laidalle katsomaan harjoituksia ja pelejä. Muutaman valmentajan-, joukkueenjohtajan- ja rahastonhoitajanvaihdoksen jälkeen huomasin, että itselläni oli kyseisessä T0809-joukkueessa hetken aikaa jokainen näistä kolmesta roolista. Tällä hetkellä joukkueessamme on onneksi laaja toimihenkilökaarti ja voin keskittyä joukkuetoiminnassa ydinosaamiseni hyödyntämiseen eli sähköpostin kirjoittamiseen ja Whatsapp-viestien lähettämiseen.

Olen nyt toiminut seuran hallituksen jäsenenä noin puolitoista vuotta. Vastuualueenani on seuran valmennuksen kehittäminen (tästä titteli ”valmennusvastaava”). Halusin lähteä mukaan seuratason toimintaan koska olin joukkueessa toimiessani huomannut, että PPV:n joukkueet toimivat hyvin omatoimisina yksikköinä ja toivoin, että pystyisin auttamaan seuraa lisäämään joukkueiden välistä yhteistoimintaa ja parantamaan seuran joukkuetasolle suuntaamaa tukea. Halusin siis auttaa seuraa uudistumaan ja tuomaan esiin pienen seuran vahvuutta: yhteishenkeä ja yhteistyötä. Valmennusvastaavan rooliin pyrin koska koin, että minulla oli jonkin verran osaamista ja annettavaa nimenomaan lapsuusvaiheen pelaajien taitojen kehittämiseen ja uskoin, että pystyisin tätä osaamistani jakamaan myös muille valmentajille.

Aloittaessani asetin itselleni kolme päätavoitetta:

  • 1.Seuran valmennuslinjan jalkauttaminen joukkueisiin
  • 2.Seuran valmentajien osaamisen kehittäminen
  • 3.Niiden pelaajien tukeminen, jotka haluavat treenata jalkapalloa vähän harrastustoimintaa totisemmin

Katsoessani taaksepäin viimeistä puoltatoista vuotta minun täytyy todeta, että mikään näistä tavoitteista ei ole toteutunut sillä tasolla kuin toivoisin.

Meillä on seurassa luotu edellisen valmennusvastaavan Juuso Kokkosen toimesta erittäin hyvä valmennuslinja ikävuosille 5-11 vuotta. Valitettavasti valmennuslinjan jalkautus joukkueisiin jäi kesken Juuson siirtyessä valmennusurallaan eteenpäin. Minun oli tarkoitus jatkaa Juuson erinomaista työtä mutta valitettavasti valmennuslinjamme on edelleen käytännössä vain dokumentti seuran nettisivuilla. Tähän on kuitenkin tulossa syksyllä muutos kun (paljastan teille nyt julkisen salaisuuden) seurassamme aloittaa seurahistorian ensimmäinen palkattu työntekijä, juniori/valmennuspäällikkö jonka tehtäviin tulee kuulumaan valmentajien tukeminen heidän arkiympäristössään seuran valmennuslinjan mukaisesti. Jos kuitenkin haluat tutustua valmennuslinjaan jo nyt löydät sen tästä linkistä: https://www.ppv.fi/materiaalipankki/?download=1703...

Myöskään seuran valmentajien tukeminen ei ole onnistunut sillä tavalla kuin olin ajatellut. PPV:n kaltaisessa pikkuseurassa valmentajien osaamisen ensisijainen kehittämistyökalu on kouluttautuminen. Pystymme itse kouluttamaan ja opastamaan valmentajiamme hyvin rajallisesti. Kentän laidalla annettava vertaistuki ja osaamisen jakaminen on hyödyllistä mutta sillä on rajansa ja niinpä tehokkaimmaksi koulutustavaksi on todettu Palloliiton järjestämiin koulutuksiin osallistuminen. Tavoitteena olisi, että jokaisen joukkueen vastuuvalmentaja olisi käynyt vähintään Futisvalmentajan Startti -koulutuksen. Palloliiton koulutusten sisältö on nykyään erittäin hyvä ja suosittelenkin jokaista valmentajaamme harkitsemaan koulutuksiin osallistumista, kyseessä on kuitenkin FVS:n kyseessä ollessa vain muutama päivä. Seura maksaa koulutukset.

Tavoitteellisesti treenaaville pelaajille kehitimme PPV Taitokoulu -konseptin joka on käytännössä yksi ylimääräinen treenitunti viikossa jossa 2008-2010 syntyneet tytöt ja pojat treenaavat yhdessä normaaleja harjoituksia kovemmalla intensiteetillä. Taitokoulua on ollut tarkoitus laajentaa myös nuorempiin ikäluokkiin mutta toistaiseksi tämä ei ole ollut mahdollista valmentajaresurssien puuttumisen vuoksi. Tähänkin on toivottavasti tulossa uuden työntekijämme myötä muutos ja uskoakseni jo syksyllä Taitokoulun palatessa kesätauolta pystymme ottamaan mukaan lisää 2011-syntyneitä pelaajia.


   
Lisää uutisia
Pajamäen Pallo-Veikot Ry
«  Lokakuu   »
Kategoriat